Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J46a88k16u20b 33R86o24t38h

18. 8. 2014 17:04

Chcete méně práce a víc peněz? Tak se snažte, chlapče. Mně trvalo nějakých 30 let, než se mi podařil stav práce 10 hodin týdně za solidně nadstandardní peníz. Jde to. Ale chce to nejdřív máknout.:-/

1 0
možnosti
MP

To je základ problému. Dnes máme společnost, kde na tenhle standard 10 hodin za peníze, které 100% pokryjí potřeby, dosáhne 10% lidí. Dalších 50% je "uprostřed", makají naplno a mají sotva na svých 100%. Za cenu dluhů. A zbývajících 40% práci nemá a žijí z dávek a pokrývají svých malinkých 100%. 

Tohle je dnešní pohádka o příležitosti pro každého.

Když se podíváme na dnešní stav řečí čísel, můžeme teoreticky vykonstruovat stav, kdy méně hodin pracuje více lidí. Například 30 hodin pracuje 70% lidí. Pak musíme vyřešit druhý matematický problém - jak jinak nastavit daňovou soustavu a další pravidla, aby oněch 70% vpohodě koupilo svých soukromých 100% a zbyly peníze i na dávky pro 20%, kteří nepracují, protože jsou např. v důchodu. Top 10% se postará. Jelikož jsou plné obchody zboží, jedná se o matematiku. Jak opouštějí peníze peněženky lidí a kam mizí? 

Mizí v zahraničí - buď v daňových rájích, nebo prostě kupujeme cizí zboží. Mizí za virtuální zboží a služby - bankovnictví, ale i právní služby, různé kolky apod. Dokud bude část peněz trvale putovat od lidí pryč, a je jedno kam, budeme za pokrok platit. Až bude většina výroby v domácích rukách a zisky zůstanou doma, nejlépe reinvestovány, budeme užívat pokroku více. A až bude výroba v nějaké formě veřejného vlastnictví, budeme užívat pokrok naplno. 

Dokud bude převažující část technologií soukromých, budeme za pokrok platit.

0 0
možnosti
OP

Rozetnout gordický uzel mohl v dávnověku bojovník jednotlivec. V globalizovaném světě takového jednotlivce nenajdeme. Ti, co mají absolutní prospěch z technologického pokroku musí pochopit, že jde i o jejich blaho a my jim k osvětě můžeme přispět tím, že nezbaštíme každou návnadu. Mechanizace byla dobrá, robotizace už není cesta.

1 0
možnosti
Foto

Jakou máte doma pračku?

0 0
možnosti
KS

Výkřik do tmy bez jakéhokoli náznaku řešení.

2 0
možnosti
MP

Řešení je v krocích. Tohle je krok 1. Popis hlavního problému - trhu práce.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS