Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

10x se zvedla produktivita práce....tím, že dělník dělá 10x chytřeji? Nebo tím, že majitelé investovali prostředky do dokonalejší technologie?

Nebylo by trochu příliš rudé chtít, aby ti, co riskují svůj kapitál se PLNĚ a ROVNĚ dělili s pracovníky, co ze svého do firmy nic neinvestovali a své peníze již neriskují, jsou jejich, mají je pro sebe.

Souhlasím jen s přílišným vlivem korporací díky prolobovaným a leckdy velmi špatným pravidlům a zákonům.

Burza sama má jak blahý, tak neblahý vliv. Ten blahý je, že extrémně rychle vyrovnává globální nerovnováhu a to s riskováním prostředků spekulanta. Negativní pak, že někdy tu nerovnováhu naopak může způsobit. Výrobce ale potřebuje stabilní předvídatelné prostředí. Tj. burzy zrušit nelze. Ceny výrobci stabilizují odběratelé a spekulanti, kteří věří, že na tom vytřískají. Někdy jo a někdy ne. Výrobce by takové výkyvy neustál. A tak tito neoblíbení členové trhu plní stabilizační funkci i když ne proto, že jsou hodní, ale z "nenažranosti" a "hrabivosti".;-)

Technickému pokroku jinak vcelku dobře odpovídá růst příjmů těch, kteří se na něm podílejí, nikoli ho jen u pásu pasivně využívají. Celkově na mě článek hází poměrně silný dojem rudé zástavy dělnického lidu;-)

1 0
možnosti
MT

M90i42l85a45n 96T39o29m40s80a

24. 10. 2014 11:18

KarmaR^. Skoro vše bylo v článku napsáno. Jen ve změti X zanikla zmínka o producentech surovin a komoditních burzách. Být věřící, tak napíši, že Bůh, který nám dal komoditní burzu se stala nástrojem ďábla. Původní myšlenkou burzy bylo získat pro prvoproducenty surovin nejlepší cenu a usnadnit obchod s výrobci a dalšími zpracovateli. V součastné době na burze spekuluje více "překupníků", než zpracovatelů a ti z toho profitují nejvíce. Nejen že prvoproducent ztratí X, ale dalších několik X zaplatí při nákupu jiných produktů překupníkům.

A kdo si myslí, že může svojí spotřebu X ovlivnit z velké části sám, tak je na velkém omylu. Malý příklad. Při vypuknutí nepokojů v Libyi cena ropy za barel ihned vzrostla o jednotky procent z obav nedostatku ropy. Přitom OPEC, která určuje těžební kvóty ropy, mohla nechat navýšit těžbu v jiných členských státech. Proč se tak ihned nestalo?:-P A zde se na scénu dostává i obyčejný český občan, který druhý den po zvýšení ceny ropy o 5% zaplatí u pumpy o 10% víc. A jak všichni víme, cena pohonných hmot je nemalou složkou ceny spotřebního zbhoží.

A jedna malá poznámka k diskutujícím - lidé zamyslete se! Tak malé procento lidí v životě nemůže využít svůj kupní potenciál a to může mít pro ekonomiku zničující důsledky. Pokud kupní síla obyvatelstva bude přiměřeně rozdělena, v tom případě nebude nutné se tímto tématem zabývat.!!

0 0
možnosti
TD

Protože OPEC je kartel, který se snaží držet ceny co nejvýš?

Nikdy se nepřestanu divit, proč Češi vždycky řvou jako protržení, že cena ropy stoupla v USD stoupla o x %, zatímco čerpačky zdražily o y %, přičemž y > x. Neuvažují kurz CZK/USD, neuvažují spotřební daň, neuvažují DPH, prostě jenom řvou.

To jedno procento je asi 70 milionů lidí. A pro ekonomiku není důležité, aby každý všechno co má co nejrychleji utratil, ale aby se uspořené peníze investovaly, což se bude dít stejně (prostřednictvím těch nenáviděných bank, fondů, burz atd.). Představa, že existuje 70 milionů strýčků Skrblíků, kteří spolu konspirují a koupou se doma ve zlatých mincích, zatímco zbytku světa se zlata nedostává, je poněkud mimo.

1 0
možnosti

Odpověď je jednoduchá. Peníze tvoří další peníze. Nic víc za tím nehledejte. Ale Vy budete. Protože chcete, aby korporace byly zlé a Vy jste na ně mohl nadávat.

0 0
možnosti
VH

1. Inflace nemůže s našimi X nic udělat: inflují nejen ceny, ale i mzdy. Respektive naopak: inflují mzdy (viz násilný růst mezd díky změně mzdy minimální) a následně i ceny.

2.  1 % lidí možná vlastní půlku planety. No a co. Když u nás vše vlastnil všeholid, šla ekonomika do háje. Nyní je zde X (které ovšem není deset).

3.  Zapomněl jste, že živíme mnohem nebezpečnější příživníky: byrokratický aparát krajů, státu, Evropy, světa. V mnoha případech za nepředstavitelné peníze a zcela zbytečné (viz např. nesmyslných 27 komisařů EU s aparátem, ale i přehnaných 19 členů vlády ČT).

4.  Mnohé z X nevidíte, neb jsou samozřejmé: komfortnější bydlení, těch auťáků 4x víc s násobným počtem kilometrů, elektronika (mobily /s dlouhodobým kecáním/, TV /jako taková, v novém hávu, nekonečný počet stanic/, PC, pračky, myčky, mikrovlnky) a mnohé další.

3 0
možnosti
VH

".... v šedesátých letech? Tehdy měl průměrný příslušník střední třídy svůj dům a auto. Měl domácnost plnou spotřebičů. Jezdil na dovolenou v létě i v zimě."  Jak jste na takovou blbost přišel?  Koho vlastně považujete za 'střední třídu' v 60. letech? Horníka?

2 1
možnosti
Foto

Svým způsobem má pravdu. Nejdříve mě to také zarazilo, ale až na ty spotřebiče je to fakt. Samozřejmě je tam drobný rozdílek, jsem z rodiny průměrné střední třídy, pravdou je, že rodina v té době měla auto, bydlení a jezdila na dovolenou v létě i v zimě, důkazem jsou rodinné fotografie. Akorát že jezdila na dovolenou autem v zimě do podnikové chaty, v létě pod stan do kempu v ČR. Se současnou zimní nebo letní dovolenou nesrovnatelné a kdybychom někoho dnes poslali na tehdejší dovolenou, tak by myslel, že je to za trest. Dnešní dovolená se od té tehdejší liší o hodně "x". :-)

3 1
možnosti
Foto

je nás cca 7 000 000 000. 1% je 70 000 000. Celkové vlastnictví je 7 000 000 000 000 000 Kč. Na hlavu bohatých připadá 50 milionů. Kdyby se to rovnoměrně rozdělilo bude mít každý milion. Podstatná většina by ho v tu ránu rozházela za kraviny a propila a tím by se znovu peníze přestěhovaly k těm, kteří jich dnes mají mnohem víc než ostatní.

5 0
možnosti
JN

J14o63s92e25f 94N20o42v94a76k

23. 10. 2014 18:06

mne je zcela jedno, co ktery obyvatel teto planety vlastni, podstatne je, aby konecne prestalo vyvlastnovani statem.vsude na svete -nezapomente na to, ze ta zcela prevazujici  vetsina nas, co vlastni malo, popr. h.., byla o sve majetky pripravena statnimi kolektivisacemi a konfiskacemi, nikoli existenci bohatych soukromniku. .

1 1
možnosti
Foto

To jedno procento, které vlastní většinu světa zbohatlo jen a jen na státních zakázkách a na monopolních privilegijích, které jim stát poskytl.

4 3
možnosti
LR

Mno, tak jednoduché to asi nebude.

Mezi nejbohatšími lidmi světa jsou např. B.Gates a další společníci Microsoftu, majitelé Googlu, Facepassu, Oraclu, SAP a dalších IT firem.

Nedomnívám se, že zbohatli na státnjích zakázkách.

Faktem ovšem je, že podíl těch, co se na přerozdělování našich penět z daní a uplácení politiků napakovávají rozhodně zanedbatelný není.

Kdypak přijdou o nakradené různí Grossové, Dalíci, Rathové, Rittigové, Janouškové, Sobotkové.....

6 0
možnosti
AF

S pár vašich X se dá sohlasit, ale zapomněl jste na spoustu X, které rozkade vláda a zbytečné úřady.

4 0
možnosti
PZ

Především je té střední třídy dnes procentuálně daleko více. A to právě díky těm zatracovaným velkým korporacím.

A už vidím tu komisi moudrých (jak obvykle zní "řešení" těchhle anarchosocialistických filozofů), která "OBJEKTIVNĚ" definuje, co kdo smí mít v rámci "standardu odpovídajícímu technické úrovni civilizace".

0 0
možnosti
MP

M29i94r83e76k 70P90i76f81k61a

23. 10. 2014 15:10

Střední třída mizí. Vycházejte z faktů.

3 0
možnosti
  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1598x

Seznam rubrik