Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jenže Vy jste ve svém článku sám se sebou v rozporu a dokonce několikrát. Například píšete: "Máme OSN, máme nástroje, jak každý probíhající konflikt ukončit za pár dní. Svět má sílu na to, aby prostě a jednoduše odzbrojil obě strany konfliktu. Aby zamezil řešení silou a otevřel prostor pro dialog."

Zkuste si představit, jak vypadá praktické řešení toho, co píšete. Můžete mě říci, jak hodláte odzbrojit obě strany konfliktu a zároveň "zamezit řešení silou"? A jak chcete obě strany konfliktu odzbrojovat, jestliže jeden je agresor a druhý napadený?

Jestliže tvrdíte, že židé i Palestinci mají "společného Boha a prakticky totožnou sadu přikázání", tak je zřejmé, že o judaismu i o islámu nevíte vůbec nic. Vy vpodstatě říkáte, že všechna náboženství mají naprosto shodnou kvalitu, že v každém jsou zlé i dobré věci. Jenže to není pravda. Například Ježíš se i na kříži modlil za své katy a vyzýval nás, abychom milovali své nepřátele, Muhammad oproti tomu pořádal hromadné popravy a proklínal i nepřátele, které nikdy neviděl. Z toho je zřejmé, že obě náboženství nemají stejnou kvalitu. Pokud správně upozorníte na krutosti křesťanství, pak zjistíte, že nemají se závazným vzorem křesťanství nic společného, pokud ale upozorníte na krutosti islámu, pak zjistíte, že toto náboženství provázelo násilí od samého počátku. Víte například, kde se bere v islámu silný tradiční antisemitismus? Stačí prozkoumat sbírku výroků Proroka, bez nichž se neobejde výklad Koránu, a snadno Vám to dojde. Sám Muhammad navíc nechal roku 627 useknout hlavu všem medínským Židům (asi 700 až 900 osob) a úplně je tak vyhladil. Podobným způsobem naložil s jinými židovskými a křesťanskými komunitami v oblasti. Byl to významný zdroj kořisti a otroků a Muhammad tím financoval své bojovníky.

Takže nejde o to, abychom se přidávali na nějakou stranu vítězů, ale abychom se vždy přidali na stranu práva oproti bezpráví, na stranu pravdy oproti lži a na stranu lásky oproti nenávisti. Nestranné jsou jenom kameny.

0 0
možnosti

Dobrý den.

Děkuji za názor. 

Za posledních pár let jsem přečetl cca 200 knih na téma náboženství. Ne kvůli encyklopedickým znalostem, ale kvůli pochopení. Nemyslím si, že už vím všechno a mám patent na rozum. S každou novou informací se můj názor v něčem změní. 

Nemusím s Vámi vést bitvu o to, kdo má větší pravdu. Máme ji oba. Když si vezmeme za bernou minci text svatých knih judaismu, křesťanství a islámu, můžeme je každý interpretovat různě. 

Když vezmeme za bernou minci reálnou praxi těchto tří náboženství, vidíme jak období bezproblémové koexistence, tak krvavé války. Přesně podle toho, co chtěl panovník. Panovník buď byl "dobrý" a tolerantní a pak chtěl žít s ostatními v míru. Nebo chtěl válčit a dobývat a našel si oporu v tomtéž náboženství. Nikdy to není tak, že se nenávidí obyčejní lidé kvůli jinému vyznání. Obyčejní lidé spolu vždy vycházejí. Soused souseda nenutí konvertovat. 

A jen na okraj. Ani kameny nejsou nestranné. Jen se jeví nestranně, ale i kameny reagují na myšlenky a emoce.

0 0
možnosti

Svět je plný konfliktů. Ano, byl, je a bude. V minulosti, nyní, za 100 či 500 let. Jinak to o těch vládcích je jen berlička, kterou se lidé konejší, že oni za nic nemohou. To jen ti nahoře.

1 0
možnosti
Foto

Mirku zdravím! 

A to jste ještě použil velmi slabé slovo ;-) Já osobně zjišťuji, že těch idiotů markantně ubylo. Co vy na to? Pokud nám všem totiž teče do bot, jdou stranou žabomyší půtky a srandičky v podobě minulostních nadávek, a to je dobře. 

http://milenapolakova.blog.idnes.cz/c/477857/opustit-okamzite-eu-je-logicke.html

0 1
možnosti
  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1598x

Seznam rubrik