Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Představovat si co bude za 20-50 let je sice zajímavé, ale taková představa budoucnosti je nutně mlhavá.

A pokud nevíme co s lidmi, pro které není práce, dnes, těžko očekávat, že budeme vědět co s nimi za 20 - 50 let...

0 0
možnosti
Foto

Váš pohled je velmi omezený, přesně tohle si říkali před 200 lety taky a rozbíjeli stroje, které jim kradli práci. Nikoho by tehdy nenapadlo, že bude člověk třeba řídit náklaďák a jezdit přes celou Evropu, nikoho by nenapadlo, že bude potřeba opravovat televize, rozvážet pizzu, stavět dálnice nebo dělat milion dalších věcí, které tehdy nebyly.

Za 50 technický pokrok vytvoří nová povolání, o kterých se nám dnes ani nezdá - máme dnes opraváře robotů, dronů, 3D tiskáren, máme dnes továrny na osobní miniletadla? A to jsou všechno věci, které si dovedu představit v horizontu 10 let. Co teprve za 50 let?

Že se dnes pracuje jen 40 hodin v týdnu - no bože, tak se bude za 50 let pracovat jen 30 hodin týdně - díky větší efektivitě výroby si člověk i za tu kratší pracovní dobu vydělá více peněz. Stejně jako tomu bylo posledních 200 let - pracovní doba se zkracovala, bohatství i těch nejchudších lidí kontinuálně roste.

3 0
možnosti
Foto

další vypráskanej bolševikRv

3 0
možnosti
Foto

“It is no crime to be ignorant of economics, which is, after all, a specialized discipline and one that most people consider to be a ‘dismal science.’ But it is totally irresponsible to have a loud and vociferous opinion on economic subjects while remaining in this state of ignorance.”

― Murray N. Rothbard

2 0
možnosti

Please educate me. How would you solve a situation, when there is a wide supply of workforce, bud demand only for 20-30%. How would remaining 70-80% make for a living? What effect on a price of labour would have such a disproportion? Would it work in favour of high salaries, or low salaries?

0 0
možnosti
Foto

Neuvěřitelné nepochopení přirozenosti a povahy člověka i podstaty lidského jednání. Do úvahy jakoby nebyl člověk vůbec zahrnut.

"Jednou bude doba, kdy bude stačit 5% zaměstnanost na zabezpečení celého chodu společnosti." Autor se nejspíš nikdy ani na okamžik nezamyslel nad tím, proč lidé produkují a spolupracují (směňují), zjevně nechápe subjektivitu hodnoty, nemá představu, co je to zaměstnání, a k tomu všemu píše o "chodu společnosti", aniž by tušil, co to znamená. :-)

Je to podobné, jako kdyby napsal rádoby odborný článek o kvantové mechanice člověk prost jakýchkoli znalostí fyziky, netuše, co je to energie, hmota, atom, molekula, síla, vlnění, elektron, náboj, atp. Prostě LOL. 8-o

6 0
možnosti

Jasně. Stačí popřít realitu. Stačí popřít, že délka pracovní doby má trvale klesající tendenci. Zatímco před 100 lety se pracovalo 70-80 hodin týdně, dnes se pracuje 40 hodin. A to při zaměstnanosti 55% obyvatel v produktivním věku. Stačí ignorovat fakta a trendy, přidat bla bla o kvantové fyzice a LOL a problém zmizí. Jako zmizela hmota kvantovým fyzikům :)

Nač se obtěžovat s argumentací. A hlavně se nesnažit najít odpověď. Zajímavé je, že žádný pravicový ideolog nenapsal, jak pravicově vyřešit situaci, až zmizí profese jako řidiči (automatická vozidla už se homologují), až zmizí kombajnisti a zametači, protože dnešní robotické sekačky na trávu a roboty na vysávání a umývání oken doznají vylepšení, až zmizí vojáci a policajti a nastoupí terminátoři. Až zmizí prakticky veškerá lidská práce z výroby, protože se nebude vyrábět, ale tisknout... Až zkrátka nebude pracovat dnešních 55% pracovní síly, ale třeba 20 nebo 30%.

0 0
možnosti
Foto

Váše úvaha má zásadní chybu - pokud všechno bude státní a řízené podle levicového modelu, pak žádný pokrok "nehrozí".

Na to přišli už i v Číně ;-D

5 0
možnosti
Foto

Vážený, společenský model založený na soukromém vlastnictví a podnikání včetně přirozeného vývoje existuje už nějaký ten pátek. Neustále se mění a vyvíjí (což by mělo marxisty potěšit). Ale systémy založené na levicových "nápadech" se zatím projevily nejen jako nefunkční, ale jako vražedné - Hitler, Stalin etc.  Člověk se za posledních pár desítek tisíc let moc nezměnil a tak může existovat jen takový řád, který bere v potaz jeho kladné i záporné vlastnosti. Modely socialistických snílků vždy potřebovaly "nového" člověka, aby fungovaly. Převýchova pomocí gulagů  a šibenic se nedařila, neb lidí začalo ubývat - těch nepřevychovatelných.

Amíci mají lepší návod: každý člověk může být užitečný, když se dá na to správné místo.

A rada pro Vás: nechte to koňovi, má větší hlavu.

6 0
možnosti

Nové profese, které dříve nebyly- opravář digi hodinek, automechanik rozumějící zcela jiné technologii, servis PC, servis mobily, výroba PC, mobilů...

2 0
možnosti

I39v55o 51Ž47á84č95e94k

24. 7. 2014 19:07

Jako pravicový ideolog Vám odpovídám: my nevíme. Zatímco vy levicoví ideologové chcete všechno řídit a plánovat nejlépe 100 let předem, my se za takové génie nepovažujeme. Takže jen věříme, že přirozený vývoj si s tím nějak poradí.

9 0
možnosti

No tak to se ten přirozený vývoj zatím moc nevytáhl, že?

Když vezmeme v úvahu třeba těch 28 milionů nezaměstnaných v EU...

1 4
možnosti

Pokud ti lidé ve Vaší pravicové vizi nepřežijí, ani když mají k dispozici peníze, které jim stát neukradl (nezdanil), tak v případě levicové budoucnosti už budou po smrti, protože po zdanění už nebudou mít vůbec nic.

6 0
možnosti
  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1598x

Seznam rubrik